Sposób przygotowania:
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Przygotowujemy ciasto:
Przygotowujemy rozczyn:
Do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir i wyrośnięte drożdże - wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.
Farsz:
W osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając.
Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa na pół wzdłuż tworząc prostokątne paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz, zwijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem.
Kroimy około 5 cm paszteciki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem.
Pieczemy w nagrzanym parkaniku do 180 stopni przez około 30 - 35 minut do zarumieniania.
Przygotowujemy rozczyn:
Do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir i wyrośnięte drożdże - wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.
Farsz:
W osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając.
Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa na pół wzdłuż tworząc prostokątne paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz, zwijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem.
Kroimy około 5 cm paszteciki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem.
Pieczemy w nagrzanym parkaniku do 180 stopni przez około 30 - 35 minut do zarumieniania.