Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Paszteciki z kapusta i grzybami podane z czerwonym gorącym barszczykiem to jedna z potraw której nie może zabraknąć na Świątecznym stole ...

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

 

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 25g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 szczypta cukru
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kefiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 żółtko

 

  • farsz
  • około słoik 500 ml kapusty kiszonej
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Przygotowujemy ciasto:

Przygotowujemy rozczyn:

Do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir i wyrośnięte drożdże - wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.

Farsz:

W osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając.

Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa na pół wzdłuż tworząc prostokątne paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz, zwijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem.

Kroimy około 5 cm paszteciki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem.

Pieczemy w nagrzanym parkaniku do 180 stopni przez około 30 - 35 minut do zarumieniania.
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
do miski przekładamy mąkę, sól, żóltko, kefir i olej
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
dodajemy rozczyn wyrośnięty drożdżowy - wyrabiamy
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
przygotowujemy farsz z kapustyi grzybów suszonych
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
całość podsmażamy przez kilka chwil
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
ciasto wałkujemy, nakładamy farsz
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
zwijamy i krokimy na paszteciki
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
smarujemy jajkiem i oprószamy makiem - pieczemy