Sposób przygotowania:
Paszteciki z szynką i groszkiem.
Zagotować 3/4 szklanki wody z margaryną i szczyptą soli.Na wrzącą wodę sypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Odstawić i rozcierać,by nie było grudek.Następnie podg-
-rzewać na słabym ogniu,stale mieszając.Gdy ciasto nabierze połysku,odstawić z ognia.Do gorącego ciasta dodawać po jednym jaju,starannie ucierając na jednolitą masę.Blachę wysmarować tłuszczem,oprószyć mąką.Z ciasta ptysiowego uformować wałek o średnicy 3 cm..Krajać na kawałki 3 cm.długości.Formować kule,lekko spłaszczać i układać na blasze w odstępach 5 cm.Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min.N a początku pieczenia nie otwierać piekarnika,aby ptysie nie opadły.Gdy ciasto się zrumieni,zmniejszyć ogień,aby dosuszyły się.Przed wyjęciem zostawić na chwilę ciasto w otwartym piekarniku,ochłodzić nieco i wyjąć..Przekrajać ostudzone ptysie w poprzek wpół,zdjąć wierzchy.Groszek zagotować,szynkę pokroić w kostkę,ser zetrzeć na tarce.Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę,rozprowadzić zimnym płynem
otrzymanym z rozpuszczonej kostki przyprawy w wodzie.Zagotow-
-ać.Dodać ser,żółtko,śmietanę,wymieszać dokładnie,posolić,po-
-łączyć z szynką i odcedzonym groszkiem.Gęstość nadzienia po-
-winna odpowiadać gęstości śmietany.Upieczone ptysie napełnić dokładnie nadzieniem,przykryć wierzchami i zagrzać w piekarniku.Podawać na gorąco.
-rzewać na słabym ogniu,stale mieszając.Gdy ciasto nabierze połysku,odstawić z ognia.Do gorącego ciasta dodawać po jednym jaju,starannie ucierając na jednolitą masę.Blachę wysmarować tłuszczem,oprószyć mąką.Z ciasta ptysiowego uformować wałek o średnicy 3 cm..Krajać na kawałki 3 cm.długości.Formować kule,lekko spłaszczać i układać na blasze w odstępach 5 cm.Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min.N a początku pieczenia nie otwierać piekarnika,aby ptysie nie opadły.Gdy ciasto się zrumieni,zmniejszyć ogień,aby dosuszyły się.Przed wyjęciem zostawić na chwilę ciasto w otwartym piekarniku,ochłodzić nieco i wyjąć..Przekrajać ostudzone ptysie w poprzek wpół,zdjąć wierzchy.Groszek zagotować,szynkę pokroić w kostkę,ser zetrzeć na tarce.Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę,rozprowadzić zimnym płynem
otrzymanym z rozpuszczonej kostki przyprawy w wodzie.Zagotow-
-ać.Dodać ser,żółtko,śmietanę,wymieszać dokładnie,posolić,po-
-łączyć z szynką i odcedzonym groszkiem.Gęstość nadzienia po-
-winna odpowiadać gęstości śmietany.Upieczone ptysie napełnić dokładnie nadzieniem,przykryć wierzchami i zagrzać w piekarniku.Podawać na gorąco.