gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy pasztet na każdą okazję.

Pasztet

Składniki:

Pasztet

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • pieprz, ziarenka smaku, pieprz ziołowy, majeranek, liść laury 3 szt., ziele angielskie 5 ziarenek

 

Sposób przygotowania:

Pasztet
Mięso, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, trochę ziarenek smaku zalać wodą i ugotować.W ten sam sposób ugotować wątróbki.Wszystko zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze.Dodać przyprawy, żółtka i pianę z białek.Formę keksówkę wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą.Przełozyć do niej pasztet, delikatnie ugnieść i wyrównać wierzch.Górę blaszki przykryć folią aluminiową, widelcem zrobić dziurki.Zapiekać godzinę w temp. 220 stopni.