kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet z cukinii przygotowany z dodatkiem selera i marchewki oraz płatków owsianych i jaglanych. Taki pasztet super smakuje. Polecam na kanapki.

Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami

 

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 łyżeczki soli do starej cukinii
  • 30 dag selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 4 łyżki z czubkiem płatków owsianych
  • 4 łyżki z czubkiem płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • keksówka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i mieszamy. Przekładamy na sitko. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew i seler obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach do miski.

Dodajemy pozostałe składniki i odciśnietą cukinię. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugniatamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godz.i 15 minut.
Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami
Umytą cukinię ścieramy na tarce i mieszamy z solą.
Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami
W misce mieszamy warzywa z jajkami, koperkiem.
Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami
Dodajemy płatki owsiane i jaglane i ponownie mieszamy.
Pasztet cukiniowy z selerem i płatkami
Pasztet przekładamy do keksówka wyłożonej papierem do pieczenia.