kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Pasztet drobiowo-wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pasztet na wszystkie okazje przepyszny

Pasztet drobiowo-wieprzowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet drobiowo-wieprzowy

 

 

 

  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 12 dag selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela ang.
  • 1,1 kg kurczaka
  • 70 dag podgardla surowego białego
  • 70 dag od szynki
  • 2 piersi drobiowe
  • Vegeta 2 łyżki
  • 2 łyżki koperku zielonego(dodałam suszony)
  • 3 bułki pszenne duże
  • Pieprz ziołowy-1 łyżka płaska
  • Pieprz czarny mielony-1 łyżeczka
  • Maggi do smaku wg gustu
  • Bułka tarta
  • Keksówki (foremki)

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo-wieprzowy
Wody tyle żeby mięso , warzywa były przykryte. Dodajemy przyprawy (ziele, listek, Vegeta). Gotujemy wszystko do miękkości. Mięso drobiowe obieramy od kości, większe kawałki kroimy na mniejsze i podsmażamy. Ziele i listek wyjmujemy. Bułki namaczamy w pozostałym wywarze po mięsie. Ostudzone mięso i warzywa oraz odciśnięte bułki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dodajemy koperek, pieprze, maggi. Jeśli mamy zbyt rzadkie mięso można zagęści bułką tartą. Keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy do ¾ wysokości posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 *C do chwili zarumienienia się wierzchu pasztetu.
Z tej porcji wyszły 2 keksówki średnie
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Pasztet w foremce wyjęty z piekarnika czeka na ostygnięcie
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Uformowany farsz pasztetowy tuż przed pieczeniem
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Podsmażanie mięsa przed skręceniem w maszynce do mięsa