Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Z powodzeniem zastąpi wędliny kupione w sklepie. Delikatny w smaku, rozpływa się w ustach. Polecam gorąco!!

Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką

 

  • Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1/2 kg boczku surowego
  • 1/2 kg wątróbki z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerowona
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Łopatkę, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Ugotowane mięso, marchewkę, cebulę oraz paprykę mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa i warzyw dodaję jajko, przyprawę uniwersalną oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam masę. Masę mięsną przekładam do foremki keksówki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą). Foremkę przykrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piekę 2 godziny (w połowie pieczenia zdejmuję folie).
Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Łopatkę, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych.
Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Ugotowane mięso, marchewkę, cebulę oraz paprykę mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa i warzyw dodaję jajko, przyprawę uniwersalną oraz sól i pieprz.
Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Dokładnie wyrabiam masę łącząc wszystkie składniki.
Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Masę mięsną przekładam do foremki keksówki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą). Foremkę przykrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piekę 2 godziny (w połowie pieczenia zdejmuję folie).