Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny domowy pasztet z dodatkiem kaczki

Pasztet drobiowo-wieprzowy (2) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)

 

  • 40 dag piersi z kaczki
  • 40 dag wieprzowiny
  • 10 dag wątroby drobiowej
  • 20 dag słoniny bądź podgardla
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Sól (około 2 - 3 małych łyżeczek - koniecznie skosztować aby nie przesolić!)
  • Pieprz (około 2 łyżeczek)
  • Zioła (wg uznania) np. prowansalskie
  • Smalec do wysmarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)
Mięso wieprzowe i drobiowe zalewamy wodą (żeby było przykryte) i gotujemy do miękkości (można dodać ziele angielskie i liść laurowy). Kiedy mięso jest miękkie dodajemy wątróbkę na kilka chwil aby ją jedynie zaparzyć. Następnie w wywarze moczymy czerstwą bułkę i minimum dwukrotnie (duże i małe oczka sitkowe w maszynce) mielimy słoninę, mięso, czosnek, cebulkę oraz namoczoną bułkę. Kiedy wszystko mamy zmielone (uzyskana konsystencja pasty) dodajemy jajka, sól, pieprz i zioła (wg uznania ilość – pamiętajmy aby nie przesolić!). Brytfanki wysmarować smalcem i przełożyć pasztet. Wywarem z mięsa polać wierzch pasztetu (po około 1 chochli) Można posypać np. papryką bądź przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 75 – 90 minut. Zostawić do ost ygnięcia i wyjąć z foremek. Smacznego.
Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)
Ugotowane mięso, słoninę, cebulę, czosnek i bułkę zmielić
Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)
Dodajemy jajka i przyprawy do smaku wg uznania
Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)
Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę pasztetową
Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)
Wkładamy do wysmarowanych brytfanek, polewamy wywarem i pieczemy