Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowo-wieprzowy (2)
Mięso wieprzowe i drobiowe zalewamy wodą (żeby było przykryte) i gotujemy do miękkości (można dodać ziele angielskie i liść laurowy). Kiedy mięso jest miękkie dodajemy wątróbkę na kilka chwil aby ją jedynie zaparzyć. Następnie w wywarze moczymy czerstwą bułkę i minimum dwukrotnie (duże i małe oczka sitkowe w maszynce) mielimy słoninę, mięso, czosnek, cebulkę oraz namoczoną bułkę. Kiedy wszystko mamy zmielone (uzyskana konsystencja pasty) dodajemy jajka, sól, pieprz i zioła (wg uznania ilość – pamiętajmy aby nie przesolić!). Brytfanki wysmarować smalcem i przełożyć pasztet. Wywarem z mięsa polać wierzch pasztetu (po około 1 chochli) Można posypać np. papryką bądź przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 75 – 90 minut. Zostawić do ost ygnięcia i wyjąć z foremek. Smacznego.