Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1362]

Pasztet drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztety stanowią świetną alternatywę dla wędliny, zwłaszcza, gdy są pieczone w domu, z mięsa dobrej jakości. Pasztet drobiowy jest równie smaczny jak wieprzowy, za to mniej tłusty i delikatniejszy.

Pasztet drobiowy

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Marchewki, pietruszki i selera z włoszczyzny obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. W garnku umieszczamy udka i piersi z kurczaka, zalewamy je wodą (tak, aby pokryła mięso), wkładamy włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, dodajemy sól, gotujemy godzinę. Dokładamy wątróbki i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z bulionu. Z udek zdejmujemy mięso.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.

Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.

Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. 

Mięso, cebulę i bułkę 3-krotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, żółtka i na koniec pianę z białek. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę w 180 st. C.