Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 763]

Pasztet drobiowy z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet ten smakuje rewelacyjnie - jest bardzo prosty w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny, zwarty i doskonale się kroi.

Pasztet drobiowy z grzybami

Składniki:

Pasztet drobiowy z grzybami

2 średnie keksówki:

Dodatkowo:

  • olej/smalec do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z grzybami

Kurczak i warzywa:

Pasztet drobiowy z grzybami
Podana waga kurczaka jest jeszcze z kośćmi. - jest

Kurczaka, grzyby, marchew, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie umieścić w garnku i zalać zimną wodą.

Całość gotować na małym ogniu - aż wszystkie składniki będą miękkie.

Ostudzone mięso oddzielić od kości.

Wątróbka z cebulą:

Pasztet drobiowy z grzybami
Do smażenia można też użyć smalcu. Ja zostaję przy oleju.

Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Dodać wątróbkę.

Całość smażyć przez kilka minut.

Masa:

Pasztet drobiowy z grzybami
Masa powinna być doprawiona wg własnego smaku.

Kurczaka z warzywami i grzybami oraz wątróbkę z cebulą wraz z ugotowanym ziemniakiem zmielić (trzy razy) maszynką do mięsa.

Dodać jajka, śmietanę oraz przyprawę do pasztetu.

Całość wymieszać i doprawić do smaku.

Pieczenie:

Pasztet drobiowy z grzybami
Aluminiowych foremek nie trzeba natłuszczać.

Keksówki wysmarować olejem i napełnić masą, a ich wierzch przykryć folią aluminiową.

Pasztety piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni - pod koniec pieczenia zdjąć folię.