Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z grzybamiKurczak i warzywa:
Kurczaka, grzyby, marchew, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie umieścić w garnku i zalać zimną wodą.
Całość gotować na małym ogniu - aż wszystkie składniki będą miękkie.
Ostudzone mięso oddzielić od kości.
Wątróbka z cebulą:
Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Dodać wątróbkę.
Całość smażyć przez kilka minut.
Masa:
Kurczaka z warzywami i grzybami oraz wątróbkę z cebulą wraz z ugotowanym ziemniakiem zmielić (trzy razy) maszynką do mięsa.
Dodać jajka, śmietanę oraz przyprawę do pasztetu.
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Pieczenie:
Keksówki wysmarować olejem i napełnić masą, a ich wierzch przykryć folią aluminiową.
Pasztety piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni - pod koniec pieczenia zdjąć folię.
iziona
gusia1000