Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z cukinią
Na maśle zeszklić cebulę, dodać oczyszczone, umyte wątróbki, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, przykryć pokrywką i dusić 5 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę Posypać lekko solą, dodać paprykę słodką i wędzoną, wymieszać. Odstawić na godzinę.
Następnie usmażyć na oleju rzepakowym. Gdy mięso będzie miękkie, dodać przeciśnięty czosnek i lekko przesmażyć.
Przestudzić. Do dużej miski lub garnka wrzucić wątróbkę z cukinią i cebulą oraz kurczaka z czosnkiem.
Dodać 3 łyżki oliwy oraz 3 łyżki przegotowanej wody. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę Posypać lekko solą, dodać paprykę słodką i wędzoną, wymieszać. Odstawić na godzinę.
Następnie usmażyć na oleju rzepakowym. Gdy mięso będzie miękkie, dodać przeciśnięty czosnek i lekko przesmażyć.
Przestudzić. Do dużej miski lub garnka wrzucić wątróbkę z cukinią i cebulą oraz kurczaka z czosnkiem.
Dodać 3 łyżki oliwy oraz 3 łyżki przegotowanej wody. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać i schłodzić w lodówce.