Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pasztet drobiowy z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny pasztet bez pieczenia, z drobiowej piersi i wątróbki. Dzięki dodatkowi cukinii nie jest suchy, polecam!

Pasztet drobiowy z cukinią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pasztet drobiowy z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z cukinią
Na maśle zeszklić cebulę, dodać oczyszczone, umyte wątróbki, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, przykryć pokrywką i dusić 5 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę Posypać lekko solą, dodać paprykę słodką i wędzoną, wymieszać. Odstawić na godzinę.

Następnie usmażyć na oleju rzepakowym. Gdy mięso będzie miękkie, dodać przeciśnięty czosnek i lekko przesmażyć.

Przestudzić. Do dużej miski lub garnka wrzucić wątróbkę z cukinią i cebulą oraz kurczaka z czosnkiem.

Dodać 3 łyżki oliwy oraz 3 łyżki przegotowanej wody. Zmiksować blenderem na gładką pastę.

Doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać i schłodzić w lodówce. 
Pasztet drobiowy z cukinią
Na klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę,
Pasztet drobiowy z cukinią
dodać oczyszczone, umyte wątróbki, smażyć kilka minut.
Pasztet drobiowy z cukinią
Przyprawione piersi usmażyć na oleju rzepakowym
Pasztet drobiowy z cukinią
Gdy mięso będzie miękkie, dodać przeciśnięty czosnek i lekko przesmażyć
Pasztet drobiowy z cukinią
Do garnka wrzucić wszystkie skłądniki, zmiksowac i doprawić