Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet własnej pracy jest najlepszy.

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

 

 

  • Do dekoracji:
  • Czerwony pieprz i marynowane grzybki.

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami
Grzyby namoczyć poprzedniego dnia. Kurczaka opłukać pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać grzyby wraz z zalewą w której się moczyły, pokrojony boczek, obrane i przekrojone na pół cebule, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i zalać całość 100 ml wrzątku. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę usmażyć  oddzielnym naczyniu. Mięso przecedzić i odlać szklankę wywaru.W pozostałej części wywaru namoczyć kajzerkę. Mięso oddzielić od kości  (kości wyrzucić) i wszystko razem zmielić maszynce. Dodać żółtka i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z przygotowaną masą. Formę natłuścić i wysypać tartą bułką po czym przełożyć do niej przygotowaną masę i przykryć folią aluminiową. Piec przez godzinę w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aluminiową aby pasztet trochę przyrumienił się. Po wyjęciu z piekarnika należy pasztet udekorować grzybkami i czerwonym pieprzem lub ketchupem.
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami
Tak smakowicie wygląda po wyjęciu go z piekarnika