Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pasztet jajeczno-ziołowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać gorący albo na zimno z chrzanem albo pomidorowym sosem.

Pasztet jajeczno-ziołowy

Składniki:

Pasztet jajeczno-ziołowy

 

  • 10jajek ugotowanych na twardo,
  • 1\2pęczka szczypiorku,
  • 1/2pęczka koperku,
  • 1\2pęczka natki pietruszki,
  • 3\4szkl.tartej bułki,
  • 100ml.kwaśnej śmietany,
  • 1 surowe jajko,
  • 3łyzki groszku konserwowego,
  • 4łyżki startego żółtego sera,
  • 1łyżka masła,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczno-ziołowy
Jajka obrać i niezbyt drobno posiekać,zieleninę też posiekać.Masę jajeczną wymieszać z tartą bułką,śmietaną,surowym żółtkiem,zieleniną oraz groszkiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Białko ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą.Formę keksówkę natłuścić i wysypać tartą bułką,włożyć masę,wyrównać wierzch,oprószyć tartą bułką oraz żółtym serem i skropić stopionym masłem.Zapiekać ok.30min.w 180"C.