adr.lin

adr.lin

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pasztet jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pomysł jak wykorzystać jajka, pasztet jajeczny jest idealny na kanapki, ale również sam smakuje wyśmienicie. Pięknie się prezentuje i cudownie smakuje. Zapraszam.

Pasztet jajeczny

Składniki:

Pasztet jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny
Cebulę drobno szatkujemy i szklimy na oleju. Ugotowane jajka ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy cebulę, śmietanę, surowe żółtko, pokrojony drobno szczypior, bułkę tartą i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wszystko razem łączymy. Białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Formę keksówkę smarujemy masłem obsypujemy bułką tartą, wkładamy gotową masę lekko uciskając, po wierzchu posypujemy startym żółtym serem oraz polewam roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Kroimy gdy przestygnie. Smacznego.