s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pasztet jajeczny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pasztet dobry na każdą okazję

Pasztet jajeczny

Składniki:

Pasztet jajeczny

 

  • 10 ugotowanych jajek
  • ½ kg pieczarek
  • duża cebula
  • ½ puszki groszku
  • 15 dag startego żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • po 3 łyżki śmietany i majonezu
  • 2 surowe jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny
1.Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach;
2.Pieczarki myjemy, osuszamy i również ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie razem z pieczarkami do czasu odparowania wody, studzimy;
3.Łączymy jajka, pieczarki, groszek, starty żółty ser, pokrojony szczypiorek, śmietanę, majonez, surowe jajka i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem;
4.Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą;
5.Masę wkładamy do formy, pieczemy godzinę w temperaturze około 200 °C.