Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Wielkanocny pasztet jajeczny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty, pyszny pasztet z jajek i pieczarek idealny na Wielkanoc. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom różnych potraw z jajek.

Wielkanocny pasztet jajeczny

Składniki:

Wielkanocny pasztet jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet jajeczny
Drobno pokrojone pieczarki dusimy na maśle z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka blendujemy na gładką masę. Pieczarki łączymy z jajkami dodajemy drobno pokrojony szczypiorek dokładnie mieszamy. Próbujemy do smaku ewentualnie doprawiamy solą pieprzem lub cytryną. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy masą jajeczno - pieczarkową. Zawijamy wedle własnej fantazji, ja zwyczajnie zwinęłam jak roladę i nacięłam z wierzchu. Smarujemy żółtkiem i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach C. Smakuje wybornie na gorąco jak i na zimno. Ja podaję w towarzystwie barszczu białego lub czerwonego.