Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pasztet jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny pasztet z jajek nie tylko na święta Wielkanocne. Pasztet jajeczny najlepszy jest na drugi dzień.

Pasztet jajeczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dziewięć jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce.Szczypiorek pokroić. Do jajek dodać cebule, śmietanę, żółtko surowe , szczypiorek , bułkę tartą (odłożyć 1 łyżkę).Doprawić do smaku. Białko ubić i wymieszać z masa jajeczną. Ser żółty zetrzeć na tarce. Masło roztopić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównać powierzchnie posypać zostawioną bułką tartą , posypać startym serem i polać roztopionym masłem. Piec 30 minut w temp 180 stopni.
Pasztet jajeczny
Do jajek dodać cebule, śmietanę, żółtko surowe , szczypiorek , bułkę tartą
Pasztet jajeczny
Masę doprawić do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
Pasztet jajeczny
Białko ubić i wymieszać z masa jajeczną
Pasztet jajeczny
Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównać powierzchnie posypać zostawioną bułką tartą , posypać startym serem i polać roztopionym masłem. Upiec