Sposób przygotowania:
Pasztet jajeczny z warzywamiEtap 1
Marchewki obrać, pokroić na krótsze kawałki. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Warzywa ugotować w rosole prawie do miękkości, odcedzić, przestudzić. 10 mniejszych jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Etap 2
Cebule pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, oprószyć solą, przestudzić.
Etap 3
Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Dodać do nich cebulę, surowe żółtka z dwóch dużych jajek, posiekany szczypiorek, odsączoną kukurydzę, mieloną paprykę, trochę soli i pieprzu. Wymieszać.
Etap 4
Białka z dużych jajek ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy jajecznej, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 5
Foremkę (15 x 28 cm) natłuścić i posypać bułką tartą. Do foremki nałożyć połowę masy jajecznej.
Etap 6
Na tym rozłożyć marchewkę i brokuł (warzywa lekko wcisnąć w masę jajeczną).
Etap 7
Na warzywach rozłożyć pozostałą masę jajeczną. Na wierzchu rozłożyć plasterki boczku.
Etap 8
Pasztet piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony pasztet ostudzić w foremce, następnie go z niej wyjąć i kroić w grube plastry.