Sposób przygotowania:
Pasztet jajeczny z warzywamiEtap 1
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404314.jpg)
Marchewki obrać, pokroić na krótsze kawałki. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Warzywa ugotować w rosole prawie do miękkości, odcedzić, przestudzić. 10 mniejszych jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Etap 2
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404315.jpg)
Cebule pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, oprószyć solą, przestudzić.
Etap 3
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404316.jpg)
Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Dodać do nich cebulę, surowe żółtka z dwóch dużych jajek, posiekany szczypiorek, odsączoną kukurydzę, mieloną paprykę, trochę soli i pieprzu. Wymieszać.
Etap 4
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404317.jpg)
Białka z dużych jajek ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy jajecznej, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 5
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404320.jpg)
Foremkę (15 x 28 cm) natłuścić i posypać bułką tartą. Do foremki nałożyć połowę masy jajecznej.
Etap 6
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404321.jpg)
Na tym rozłożyć marchewkę i brokuł (warzywa lekko wcisnąć w masę jajeczną).
Etap 7
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404322.jpg)
Na warzywach rozłożyć pozostałą masę jajeczną. Na wierzchu rozłożyć plasterki boczku.
Etap 8
![Pasztet jajeczny z warzywami Pasztet jajeczny z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasztet-jajeczny-z-warzywami-404323.jpg)
Pasztet piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony pasztet ostudzić w foremce, następnie go z niej wyjąć i kroić w grube plastry.