Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z chrzanową skórką
Mięso razem z wątróbką, podsmażyć na małej ilości oleju, podsmażone przełożyć do garnka, dolać 1/2 litra wody, dołożyć 1 cebulę i 1 łyżeczkę jarzynki oraz wszystkie liście laurowe i ziele angielskie gotować do miękkości. Mięso po wystudzeniu skręcić dwa razy przez maszynkę razem z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką i drugą cebulą. Do gładkiej masy mięsnej wbić 5 jajek, dodać podsmażone na 1 łyżce masła pieczarki pokrojone w plasterki i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godz, aby wszystkie smaki nam się połączyły po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić. Ja piekę pasztet w formie od keksa, foremkę dokładnie wysmarować resztą masła i dno wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej i ułożyć na niej ugotowane na twardo jajka, przykryć resztą masy i wyrównać. 3 jajka ubić i wymieszać z chrzanem, masę jajeczną wylać na pasztet . Piec 90 min w temp.160st po upieczeniu zostawić do wystudzenia w foremce. Podawać na zimno.