Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Proste, ale bardzo smaczne roladki schabowe w panierce z bułki tartej z nadzieniem z czarnej rzodkwi.

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Składniki:

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

 

  • ok. 10 dkg czarnej rzodkwi
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki masła roślinnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 50 g serka topionego kremowego
  • 1 czubata łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 garść natki pietruszki
  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Etap 1

Roladki schabowe z czarną rzodkwią
Obrana i starta na tarce czarna rzodkiew.

Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 2

Roladki schabowe z czarną rzodkwią
Pokrojona cebula zeszklona z czosnkiem na maśle roślinnym.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać masło roślinne, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.

Etap 3

Roladki schabowe z czarną rzodkwią
Starta rzodkiew dodana do zeszklonej z czosnkiem cebuli.

Dodać do tego startą rzodkiew. Smażyć razem, co chwilę mieszając, aż rzodkiew zacznie się rumienić.

Etap 4

Roladki schabowe z czarną rzodkwią
Serek przyprawy i woda dodane do zrumienionej rzodkwi.

Dodać do niej trochę soli i pieprzu oraz serek topiony, wlać pół szklanki wody. Dusić bez przykrycia, aż rzodkiew zmięknie, serek się roztopi, a płyn odparuje.

Etap 5

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Na koniec dodać chrzan i garść posiekanej natki pietruszki, wymieszać.

Etap 6

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Etap 7

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Na każdym kawałku mięsa ułożyć po trochu przygotowanego farszu. Zwinąć w roladki.

Etap 8

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Każdą roladkę obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Roladki w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej.

Etap 9

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Smażyć na małym ogniu na rumiano z każdej strony.


Tagi:

schab