Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z czarną rzodkwiąEtap 1
Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 2
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać masło roślinne, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Etap 3
Dodać do tego startą rzodkiew. Smażyć razem, co chwilę mieszając, aż rzodkiew zacznie się rumienić.
Etap 4
Dodać do niej trochę soli i pieprzu oraz serek topiony, wlać pół szklanki wody. Dusić bez przykrycia, aż rzodkiew zmięknie, serek się roztopi, a płyn odparuje.
Etap 5
Na koniec dodać chrzan i garść posiekanej natki pietruszki, wymieszać.
Etap 6
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Etap 7
Na każdym kawałku mięsa ułożyć po trochu przygotowanego farszu. Zwinąć w roladki.
Etap 8
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Każdą roladkę obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Roladki w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej.
Etap 9
Smażyć na małym ogniu na rumiano z każdej strony.