Sposób przygotowania:
Królik w sosie z warzywamiETAP 1:
Cebule biała obieram i kroję w talarki.
ETAP 2:
Królika dokładnie myję osuszam i przekładam do pojemnika szklanego albo miski. Dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz, oliwę, cebulę, paprykę wędzoną, czubricę, przyprawę do dziczyzny i mięso dokładnie nacieram składnikami marynaty.
Odstawiam szczelnie przykryte do lodówki na noc a najlepiej na 24 h.
ETAP 3:
Na drugi dzień przekładam królika do wysokiej brytfanny. Warzywa obieram myję i kroję na paski, dodaję do mięsa i razem duszę na wolnym ogniu około godzinę 15 minut aż mięso będzie miękkie.
Od czasu do czasu podlewam wodą podczas duszenia. Warzywa wyjmuję kroję w kostkę, mięso tez wyjmuję.
ETAP 4:
Do kubka wsypuję mąkę, dodaję 1/4 szklanki wody mieszam dokładnie i wlewam do gotującego się wywaru od mięsa.
Na końcu dodaję śmietanę i chwile gotuję.