marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet jarski z awokado

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pasztety mięsne zarówno jak jarskie są serwowane nie tylko na świąteczne obiady lub śniadania. Ostatnio najczęściej prym wiodą pasztety wegańskie.

Pasztet jarski z awokado

Składniki:

Pasztet jarski z awokado

 

  • 250 g.soi,
  • 1/2 kg.pieczarek,
  • 1 cebula(jak kto lubi-ja nie),
  • 4 średnie owoce awokado,
  • 4 jajka,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.lubczyk,tymianek,
  • olej do smażenia,
  • pieprz czarny lub biały mielony,
  • sól,
  • kminek,
  • papier do pieczenia,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Pasztet jarski z awokado
Soję namoczyć na noc w garnku z zimną wodą, a na drugi dzień odlać wodę z soi i nalać świeżej. Gotować ponad godzinę, aż zmięknie, a potem odcedzić z niej wodę. Soję zmiksować z awokado, które przedtem opłukać, obrać ze skórki, przekroić i wypestkować oraz z zeszkloną cebulą, pieczarkami. Doprawić masę przyprawami i ziołami. Jajka ugotować przelać zimną wodą, obrać i pokroić na ćwiartki. Formę cwibakową natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia,a potem wyłożyć dno połową masy i ułożyć na niej ćwiartki jaj, przykryć kolejną warstwą masy sojowej i znów ułożyć cząstki jaj, przykryć je resztką masy. Wstawić formę do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 50 min. Po upieczeniu wyjąć formę z pasztetem i po ostudzeniu pokroić i jeść.