Sposób przygotowania:
Pasztet jarski z awokado
Soję namoczyć na noc w garnku z zimną wodą, a na drugi dzień odlać wodę z soi i nalać świeżej. Gotować ponad godzinę, aż zmięknie, a potem odcedzić z niej wodę. Soję zmiksować z awokado, które przedtem opłukać, obrać ze skórki, przekroić i wypestkować oraz z zeszkloną cebulą, pieczarkami. Doprawić masę przyprawami i ziołami. Jajka ugotować przelać zimną wodą, obrać i pokroić na ćwiartki. Formę cwibakową natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia,a potem wyłożyć dno połową masy i ułożyć na niej ćwiartki jaj, przykryć kolejną warstwą masy sojowej i znów ułożyć cząstki jaj, przykryć je resztką masy. Wstawić formę do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 50 min. Po upieczeniu wyjąć formę z pasztetem i po ostudzeniu pokroić i jeść.