e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pasztet z zielonej soczewicy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny domowy pasztet warzywny

Pasztet z zielonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z zielonej soczewicy

 

  • 350g zielonej soczewicy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet z zielonej soczewicy
Soczewicę opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, do czasu aż zmięknie. Wystudzoną soczewicę, można zmielić blenderem. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle ok. 15 min. Do warzyw dodać soczewicę, natkę, przyprawy, jajka i olej, całość wymieszać. Gotową masę przełożyć do silikonowej formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 60 minut, aż wierzch zbrązowieje. Przed podaniem wystudzić i pokroić plastry. Smacznego!
Pasztet z zielonej soczewicy
Soczewicę opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi
Pasztet z zielonej soczewicy
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Pasztet z zielonej soczewicy
Gotową masę przełożyć do silikonowej formy
Pasztet z zielonej soczewicy
Przed podaniem wystudzić, wyjąć z formy i pokroić plastry