motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Pasztet warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet warzywny z papryką

Pasztet warzywny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet warzywny

 

  • 1 kg karczku
  • 1/2 kg mięsa gotowanego
  • 40 dkg wątróbki
  • 1/3 szkl rosołu
  • 7 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • jajko
  • natka pietruszki
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz
  • kucharek

Sposób przygotowania:

Pasztet warzywny
Marchewkę, seler, pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obieramy. Ugotowane jarzyny mielimy razem z papryką. Cebulę kroimy i rumienimy na patelni z 2 łyżkami smalcu. Mięso mielimy razem z obranym czosnkiem. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki dajemy do miski i wyrabiamy masę mięsną, dolewamy rosół i doprawiamy do smaku. Wyrobione mięso dajemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok1 godz. w temp. 180 stopni
Pasztet warzywny
Etap 1 Marchewkę pietruszkę i seler gotujemy
Pasztet warzywny
Etap 2 Ugotowane jarzyny mielimy z papryką. Cebulę rumienimy
Pasztet warzywny
Etap 3 Wszystkie składniki dajemy do miski i wyrabiamy
Pasztet warzywny
Etap 4 Przygotowaną masę mięsną dajemy do formy