Sposób przygotowania:
Pasztet jarzynowo-orzechowy
Masa selerowa;Łodygi selera z cebulą posiekać.Masło rozgrzać zeszklić na nim cebulę,dodać łodygi selera i mieszając smażyć ok.2min.Oprószyć mąka,wlać wino i mieszając gotować na ,małym ogniu do zgęstnienia.Jabłko obrać,zetrzeć na tarce,skropić sokiem z cytryny,posypać skórką cytrynową.Chleb wymieszać z płatkami owsianymi,posiekanymi migdałami,jabłkiem i uduszonym selerem z cebulą,doprawić sola i pieprzem.Następnie wbić jajka i wyrobi masę.
Masa pieczarkowa;cebulę posiekać,zeszklić na roztopionym maśle,dodać pieczarki i roztarty z solą czosnek,chwilę smażyć mieszając.Całość zmiksować z orzechami włoskimi,doprawić solą i pieprzem.Formę natłuścić,wyłożyć połowę masy selerowej,następnie masę pieczarkową i na wierzch wyłożyć resztę masy selerowej.Piec ok.1godz.w nagrzanym piekarniku.
Masa pieczarkowa;cebulę posiekać,zeszklić na roztopionym maśle,dodać pieczarki i roztarty z solą czosnek,chwilę smażyć mieszając.Całość zmiksować z orzechami włoskimi,doprawić solą i pieprzem.Formę natłuścić,wyłożyć połowę masy selerowej,następnie masę pieczarkową i na wierzch wyłożyć resztę masy selerowej.Piec ok.1godz.w nagrzanym piekarniku.
eli_555