Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Pasztet mięsny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomity na święta, ale także jako przystawka przed daniem głównym w dni powszednie.

Pasztet mięsny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet mięsny

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet mięsny
, za to do garnka z cebulą wrzucamy umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotujemy ok. 15 minut. Wyciągamy wątróbkę i wrzucamy pokrojoną na duże kawałki bułkę - czekamy aż będzie miękka. Mięso i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i przyprawiamy - po jednej łyżce: pieprzu, gałki, imbiru i majeranku. Dodajemy 3 żółtka z jajek i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka lekko ubijamy i dodajemy do masy, po czym znowu mieszamy. Całość przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Później wyciągamy pasztet z formy, gdy ostygnie, możemy podawać.
Pasztet mięsny
Mięso gotujące się w cebuli i przyprawach to pierwszy etap...
Pasztet mięsny
Tak wygląda nasz pasztet na chwilę przed włożeniem do piekarnika...