SUPERPRZEPIS

Pasztet mięsny delikatny

  • 3
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Pasztet mięsny delikatny Więcej zdjęć (6)

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta.

Składniki:

Pasztet mięsny delikatny

 

  • 1, 70 kg królika
  • 0, 70 kg podgardla
  • 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • ¼ selera
  • 4 listki laurowe
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pełna łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Pasztet mięsny delikatny
Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości. Ugotowane wyciągam  i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut.

Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia. W przecedzonym rosole, moczę bułki. Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) .

Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 6 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą. Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą.

Piekę w 180 st C 70 minut.  
Pasztet mięsny delikatny
Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam
Pasztet mięsny delikatny
Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą.
Pasztet mięsny delikatny
Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą
Pasztet mięsny delikatny
masą napełniam foremki i piekę 70 minut
Pasztet mięsny delikatny
pasztet świąteczny