Sposób przygotowania:
Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Dokładnie umyte mięso z królika kroimy na mniejsze kawałki i razem z włoszczyzną oraz angielskim zielem i liściem laurowym gotujemy do miękkości.
W drugim dużym garnku gotujemy pokrojoną na mniejsze części wątróbkę oraz słoninę.
Ugotowane mięso, wątróbkę oraz słoninę odstawiamy do ostygnięcia.
Gorącym wywarem z królika zalewamy przełożone do miseczki suszone podgrzybki i odstawiamy do napęcznienia. Do wywaru z gotowania słoniny oraz wątróbki wkładamy bułki.
Ostudzone mięso (obrane wcześniej z kości), słoninę, wątróbkę, odciśnięte z nadmiaru wywaru bułki oraz namoczone grzyby mielimy dwukrotnie, najpierw na dużych oczkach, a później na mniejszych.Do zmielonych składników dajemy jajka oraz przyprawy. Ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Całość dokładnie ze sobą mieszamy, przekładamy do formy o wielkości 25/36 i pieczemy w temp. 180 st przez 70-75 minut.
Jeśli ktoś użyje mniejszej formy czas pieczenia nieco się wydłuży. Pasztet będzie upieczony jeśli będzie odchodził od ścianek formy. Po upieczeniu odstawiamy pasztet do całkowitego ostudzenia.
W drugim dużym garnku gotujemy pokrojoną na mniejsze części wątróbkę oraz słoninę.
Ugotowane mięso, wątróbkę oraz słoninę odstawiamy do ostygnięcia.
Gorącym wywarem z królika zalewamy przełożone do miseczki suszone podgrzybki i odstawiamy do napęcznienia. Do wywaru z gotowania słoniny oraz wątróbki wkładamy bułki.
Ostudzone mięso (obrane wcześniej z kości), słoninę, wątróbkę, odciśnięte z nadmiaru wywaru bułki oraz namoczone grzyby mielimy dwukrotnie, najpierw na dużych oczkach, a później na mniejszych.Do zmielonych składników dajemy jajka oraz przyprawy. Ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Całość dokładnie ze sobą mieszamy, przekładamy do formy o wielkości 25/36 i pieczemy w temp. 180 st przez 70-75 minut.
Jeśli ktoś użyje mniejszej formy czas pieczenia nieco się wydłuży. Pasztet będzie upieczony jeśli będzie odchodził od ścianek formy. Po upieczeniu odstawiamy pasztet do całkowitego ostudzenia.