misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pasztet z królika z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny i bardzo delikatny pasztet z królika. Idealny dodatek do pieczywa. Doskonale się rozsmarowuje.

Pasztet z królika z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z królika z leśnymi grzybami

 

  • 2,5 kg mięsa z królika ( u mnie dwa mniejsze króliki)
  • 600 g słoniny
  • 800 g wątroby wieprzowej
  • 5 jajek
  • 3 duże bułki
  • 2 garści suszonych podgrzybków

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Dokładnie umyte mięso z królika kroimy na mniejsze kawałki i razem z włoszczyzną oraz angielskim zielem i liściem laurowym gotujemy do miękkości.

W drugim dużym garnku gotujemy pokrojoną na mniejsze części wątróbkę oraz słoninę.

Ugotowane mięso, wątróbkę oraz słoninę odstawiamy do ostygnięcia.

Gorącym wywarem z królika zalewamy przełożone do miseczki suszone podgrzybki i odstawiamy do napęcznienia. Do wywaru z gotowania słoniny oraz wątróbki wkładamy bułki.

Ostudzone mięso (obrane wcześniej z kości), słoninę, wątróbkę, odciśnięte z nadmiaru wywaru bułki oraz namoczone grzyby mielimy dwukrotnie, najpierw na dużych oczkach, a później na mniejszych.Do zmielonych składników dajemy jajka oraz przyprawy. Ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Całość dokładnie ze sobą mieszamy, przekładamy do formy o wielkości 25/36 i pieczemy w temp. 180 st przez 70-75 minut.

Jeśli ktoś użyje mniejszej formy czas pieczenia nieco się wydłuży. Pasztet będzie upieczony jeśli będzie odchodził od ścianek formy. Po upieczeniu odstawiamy pasztet do całkowitego ostudzenia.
Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Królika z włoszczyzną liściem laurowym i angielskim zielem gotujemy do miękkości
Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Do zmielonego mięsa z resztą składników dodajemy przyprawy oraz jajka
Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Całość dokładnie ze sobą mieszamy przekładamy do formy o wielkości 25/36
Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Pasztet pieczemy w temp 180 st przez 70-75 minut