SUPERPRZEPIS

Pasztet mięsny z wątróbką

  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pasztet mięsny z wątróbką Więcej zdjęć (5)

Bardzo lubimy pasztet, a do kupnych nie mam zaufania,gdyż nie wiem,co się w nich znalazło.Stąd z kilku rodzajów mięs i wątróbki upiekłam dwie keksówki własnego.Oj,długo to on nie poleży.

Składniki:

Pasztet mięsny z wątróbką

 

  • 1 ugotowany udziec z indyka
  • 1 ugotowane udko z kurczaka
  • 30 dag surowej łopatki wieprzowej bez kości
  • 50 dag surowego mięsa z szynki wieprzowej
  • 20 dag wątróbki wieprzowej
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 2 spore marchwie
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże cebule
  • 4 duże ząbki polskiego czosnku
  • 6 dużych jaj
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 1 czubata łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 łyżka czubata słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • pół łyżki kminku
  • pół łyżki rozmarynu suszonego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 czubate łyżki smalcu ze skwarkami
  • ok.2 dużych łyżek wazowych bulionu z gotowania mięsa

 

Sposób przygotowania:

Pasztet mięsny z wątróbką
Mięso z szynki i łopatkę umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.Zalałam wodą i zagotowałam.Odszumowałam i dołożyłam obrane marchwie i pietruszkę oraz listki laurowe i ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach.Gotowałam ok.pół godziny,po czym posoliłam całość i gotowałam następne pół godziny. Obydwa rodzaje wątróbki umyłam .Wieprzową pokroiłam na mniejsze kawałki a drobiową przekroiłam na połówki.Wrzuciłam je do garnka z gotującym się mięsem i gotowałam razem ok.10 minut.Wyjęłam z garnka mięsa,wątróbki i warzywa a wywar przecedziłam i odstawiłam do przestudzenia. Mięso z gotowanego indyka i kurczaka podzieliłam na kawałki i zblendowałam w rozdrabniaczu elektrycznym wraz z cebulami i czosnkiem.Można oczywiście zemleć w maszynce do mięsa dwu albo trzykrotnie,ale z lenistwa wolałam użyć rozdrabniacza. Gdy mięsa przestygły je także rozdrobniłam wraz z marchwią i pietruszką. Wszystko przełożyłam razem do miski,wsypałam pieprz mielony,obie papryki w proszku,rozmaryn,gałkę muszkatołową i kminek.Dołożyłam smalec ze skwarkami (nie miałam w domu boczku czy słoniny,więc dodałam smalec żeby pasztet nie wyszedł za suchy). Wsypałam bułkę tartą,wbiłam jajka i posoliłam.Wyrabiałam ręką dokładnie masę,by równomiernie przeszłą przyprawami.Wlałam dwie łyżki wazowe wystudzonego bulionu z gotowania mięsa i wątróbki oraz sos sojowy i wymieszałam.Spróbowałam odrobinę,żeby sprawdzić czy trzeba jeszcze doprawić.Ciut dosoliłam.Masa była dość rzadka,ale kleista. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni-góra i dół. Przygotowałam dwie długie keksówki,natłuściłam i posypałam bułką tartą.Wyłożyłam do obu po połowie masy i zwilżoną w zimnej wodzie łyżką wygładzałam powierzchnię. Piekłam pasztet godzinę i po wystudzeniu wyjmowałam z foremek. Mięsa mogą być różne.Ja użyłam takich,które często pozostają mi z gotowania obiadu lub są niepodzielne.Mogą być gotowane lub surowe.Zamrażam je wtedy i jak nazbiera mi się ich większa ilość robię np.pasztety czy farsze lub zapiekanki. Pasztet jest nie za suchy i nie za mazisty.Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem i z warzywami np. z ogórkiem kiszonym.
Pasztet mięsny z wątróbką
Do zmielonych mięs i wątróbek dodać przyprawy,jajka i bułke tartą.
Pasztet mięsny z wątróbką
Do gotowej masy na pasztet dodać sos sojowy i doprawić do smaku
Pasztet mięsny z wątróbką
Masę mięsno wątróbkową wyłożyć do przygotowanych foremek i wyrównać.
Pasztet mięsny z wątróbką
Piec pasztet ok.godziny i pozostawić w foremkach do wystudzenia