marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet rybny z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pasztety jarskie,wegańskie lub mięsne pojawiają się na świątecznych stołach od lat.Dziś zaserwuję rybny z oliwkami i ziołami.

Pasztet rybny z oliwkami

Składniki:

Pasztet rybny z oliwkami

 

  • 1/2 kg. mrożonego morszczuka lub mintaja,
  • 2 średnie cebule,
  • jajko,
  • 35 dag.oliwek zielonych z papryczką lub czarnych,
  • duża płaska łyżka przyprawy do ryb,
  • pieprz czarny lub biały mielony,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,
  • folia spożywcza,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Pasztet rybny z oliwkami
Ryby rozmrozić i przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie obraną, opłukaną i pokrojoną na piórka cebulą. Do farszu wbić jajo surowe i doprawić pieprzem, ziołami suszonymi i przyprawą do ryb. Wymieszać farsz dodając oliwki w całości. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, formę natrzeć tłuszczem w kostce, można też wyłożyć pergaminem choć niekoniecznie. Przełożyć farsz do formy i wstawić na 55 min. do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć wystudzić, wyjąć z formy i zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na niecałą godzinę. Po wyjęciu pokroić i podawać z pieczywem białym lub ciemnym.