Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1307]

Pasztet rybny wg Danusi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak ktoś lubi może do farszu dołożyć krewetki.

Pasztet rybny wg Danusi

Składniki:

Pasztet rybny wg Danusi

 

  • CIASTO
  • 350 g mąki
  • jajko -1 szt
  • margaryna -200 g
  • sól
  • FARSZ
  • filety z łososia -0,5 kg
  • słodka śmietanka -400 g
  • białko jaj -1 szt
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz kajeński
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos worcester
  • sól
  • PONADTO
  • żółtko -1 szt
  • marchewki -2 szt
  • seler -1 szt
  • por -1 szt
  • bulion warzywny
  • filety rybne o białym zwartym mięsie -250 g
  • przyprawa do ryb-1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pasztet rybny wg Danusi
Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy,wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem. Wyłożyć połowę farszu na ciasto,wyrównać. Na środku farszu ułożyć filety rybne,przykryć resztą farszu. Górną część pasztetu przykryć,pozostałym ciastem,zrobić w cieście otwory dla wydostającej się pary podczas pieczenia. Ciastem ozdobić pasztet. Żółtko wymieszać z odrobiną wody,posmarować nim pasztet. Piekarnik nagrzać do 180 stop.włożyć pasztet piec 60 minut.