kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Pasztet świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny pasztecik domowej roboty na świąteczny stół

Pasztet świąteczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet świąteczny

 

  • 0,5 wątróbki drobiowej
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 4 ziarna ziela
  • 2 listki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 jajka
  • 6 śliwek
  • 10 szt migdałów
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • papier - pergamin

Sposób przygotowania:

Pasztet świąteczny
Wątróbkę ugotuj razem z zielem, listkiem i warzywami. Następnie wyjmij po ugotowaniu ziele i listek a wątróbkę z warzywami zostaw do pełnego wystudzenia. Jak już wszystko będzie zimne, przełóż do wysokiej miski, dodaj masło i zblęduj do powstania jednolitej masy. Na pergamin - wysmarowany masłem, wyłóż całą masę i rozprowadź tak aby był jednakowej grubości, otrzymasz prostokąt. Teraz na pasztecie przez środek posmaruj powidła, ułóż śliwki - rozkrój je na 1/2, jajka - pokrój je w drobną kostkę a na koniec posyp startymi drobno migdałami. Pasztecik zacznij zwijać jak roladę, odrywając brzeg zawijany od pergaminu. Na koniec zawiń pergamin po całości pasztetu i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pasztet jest dobry już do krojenia. Pasztet możesz pokroić w grubsze plasterki, ułożyć na paterze i przystroić zielonymi oliwkami. Smacznego
Pasztet świąteczny
Etap 1 - warzywa oraz wątróbkę ugotuj i ostudź na sitku
Pasztet świąteczny
Etap 2 - rozsmaruj pasztet na pergaminie, posmaruj go powidłami
Pasztet świąteczny
Etap 3 - na powidła śliwki i jajo w kostce posyp starte drobno migdały
Pasztet świąteczny
Etap 4 - tak wygląda nasz pasztecik po przekrojeniu