Sposób przygotowania:
Pasztet świąteczny
Wątróbkę ugotuj razem z zielem, listkiem i warzywami. Następnie wyjmij po ugotowaniu ziele i listek a wątróbkę z warzywami zostaw do pełnego wystudzenia. Jak już wszystko będzie zimne, przełóż do wysokiej miski, dodaj masło i zblęduj do powstania jednolitej masy. Na pergamin - wysmarowany masłem, wyłóż całą masę i rozprowadź tak aby był jednakowej grubości, otrzymasz prostokąt. Teraz na pasztecie przez środek posmaruj powidła, ułóż śliwki - rozkrój je na 1/2, jajka - pokrój je w drobną kostkę a na koniec posyp startymi drobno migdałami. Pasztecik zacznij zwijać jak roladę, odrywając brzeg zawijany od pergaminu. Na koniec zawiń pergamin po całości pasztetu i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pasztet jest dobry już do krojenia. Pasztet możesz pokroić w grubsze plasterki, ułożyć na paterze i przystroić zielonymi oliwkami. Smacznego