dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Pasztet wiejski ze śliwką i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo prosty w ciekawy pasztecik. Efektownie wygląda zwinięty w rulon

Pasztet wiejski ze śliwką i boczkiem

Składniki:

Pasztet wiejski ze śliwką i boczkiem

 

  • mięso wołowe mielone 250g
  • mięso wieprzowe mielone 250g
  • boczek wędzony 100g
  • śliwki suszone 50g
  • słonina 100g
  • białe wino 100ml
  • kostka wołowa
  • jajka 2 szt

Sposób przygotowania:

Pasztet wiejski ze śliwką i boczkiem
Śliwki owijamy w plastry boczku, pozostałym boczkiem wykładamy formę, w którym będzie pieczony pasztet. Słoninę kroimy w grubą kostkę, Kostkę wołową zagotowujemy i rozpuszczamy w białym winie i mieszamy z 2 gatunkami mięsa i jajkami doprawiamy do smaku. Mieszamy ze słoniną. Przekładamy masę do formy wyłożonej wędzonym boczkiem i umieszczamy śliwki owinięte boczkiem w środku naszego pasztetu. Okrywamy szczelnie masę mięsną boczkiem (lub rozsmarowujemy na boczku położonym na folii i zwijamy w rulon) i wkładamy do piekarnika na 175st na 1 godz.