Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowo-drobiowyETAP 1:
Wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną p[okroić w kostkę, cebule obrane pokroić w kostki.
ETAP 2:
W garnku na smalcu zrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając.
ETAP 3:
Wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki paryskiej.
ETAP 4:
Dodać do zmielonego mięsa jajka, przyprawy, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrabiać z 5 minut.
ETAP 5:
Forma 30x20 cm wysmarowana smalcem i posypana tartą bułką, do formy włożyć pasztet, na wierzchu ułożyć liście laurowe.
ETAP 6:
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, formę wstawić do większej formy z wodą i piec około 45-55 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypalił, pasztet zostawić w formie do wystygnięcia w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.