ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Szynka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć szyneczki. Najlepsza taka domowa. Polecam tak zrobioną jak moja. Jest pyszna.

Szynka wielkanocna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka wielkanocna

 

  • ok. 1,9 kg szynki

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka wielkanocna

ETAP 1:

Warzywa obrać, umyć, pokroić w dość grube kawałki. Włożyć do garnka, dodać przyprawy i wlać 1/2 l wody. Gotować 15-20 minut. Wystudzić i przecedzić. Szynkę umyć i dokładnie osuszyć. Przy pomocy strzykawki nabierać bulion i wstrzykiwać w mięso. Następnie natrzeć szynkę przygotowanym smarowidłem z musztardy, oleju, gorczycy, papryki , pieprzu, chili, czosnku, soli. ( Ostrożnie z solą, bo bulion był solony, który został wstrzyknięty w szynkę.)Ładnie mięso ułożyć z związać grubym bawełnianym sznurkiem.

Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia. Dodać gotowane warzywa. Zawinąć końce rękawa i zamknąć zapinkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godz. ( 1kg mięsa = 1 godzina pieczenia) . Po wyjęciu z piekarnika pozostawić mięso, żeby odpoczęło, a następnie pokroić w gość grube plastry. Smacznego.
Najlepszym dodatkiem jest chrzan, albo ćwikła z chrzanem.

Szynka wielkanocna
Warzywa na bulion, który wstrzykuje się w szynkę
Szynka wielkanocna
Szynkaprzygotowana do wlożenia do piekarnika