Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pasztet wieprzowy Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczny pasztecik wspaniały na kanapeczki

Pasztet wieprzowy Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet wieprzowy Edzi

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy Edzi
Boczek i łopatkę kroimy na kawałki i zalewamy wodą z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu ziarnistego. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h. Ugotowane mięsko wyjmujemy z wywaru studzimy. Cebulę obieramy. Wystudzone mięsko przepuszczamy przez maszynkę. Wątrobę kroimy w paski i również mielimy. Cebulę kroimy na kawałki i też traktujemy maszynką. Masę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość "masujemy", żeby się fajnie "skleiło". Masę nakładamy do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości, zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą i parzymy ok 2 godzinki. Pasztet jest gotowy do spożycia po całkowitym wystygnięciu.
Pasztet wieprzowy Edzi
Mięso kroimy na kawałki zalewamy wodą i doprawiamy
Pasztet wieprzowy Edzi
Ugotowane mięsko wyjmujemy z wywaru i studzimy
Pasztet wieprzowy Edzi
Wszystko mielimy przez maszynkę dodając cebulę i wątrobę
Pasztet wieprzowy Edzi
Masą napełniamy słoiki do 3/4 wysokości i parzymy