Sposób przygotowania:
Kiełbasa po Lubusku
Mięso z szynki kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól, suchą żelatynę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie łączymy ze sobą i wyrabiamy przez kilka minut.
Osłonki wkładamy do ciepłej wody, pozostawiamy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki związujemy z jednej strony sznurkiem, napełniamy ścisło przygotowane mięso, związujemy z drugiej strony.
Wstawiamy do lodówki na dwie doby, przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5-2 godziny w temperaturze 70-80 stopni.
Kiełbasy wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.
Wszystko dokładnie łączymy ze sobą i wyrabiamy przez kilka minut.
Osłonki wkładamy do ciepłej wody, pozostawiamy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki związujemy z jednej strony sznurkiem, napełniamy ścisło przygotowane mięso, związujemy z drugiej strony.
Wstawiamy do lodówki na dwie doby, przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5-2 godziny w temperaturze 70-80 stopni.
Kiełbasy wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.