bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kiełbasa po Lubusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Zrobiłam mały eksperyment dodając do kiełbasy przyprawę do kurczaka po Lubusku, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, idealna na kanapki.

Kiełbasa po Lubusku

Składniki:

Kiełbasa po Lubusku

 

  • 1,3 kilograma szynki
  • 4 łyżeczki soli peklowej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka po Lubusku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 70 ml. zimnej wody
  • 2 osłonki białkowe po 30 cm.
  • sznurek

Sposób przygotowania:

Kiełbasa po Lubusku
Mięso z szynki kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól, suchą żelatynę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki.

Wszystko dokładnie łączymy ze sobą i wyrabiamy przez kilka minut.

Osłonki wkładamy do ciepłej wody, pozostawiamy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki związujemy z jednej strony sznurkiem, napełniamy ścisło przygotowane mięso, związujemy z drugiej strony.

Wstawiamy do lodówki na dwie doby, przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5-2 godziny w temperaturze 70-80 stopni.

Kiełbasy wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.