Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z niespodzianką
Mięso oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania tak na 10 min przed wyłączeniem dodać oczyszczoną wątróbkę.
Brokuł podzielić na różyczki włożyć do wody razem z obraną cebulą i gotować około 8- 10 minut, po czym odlać wodę.
Mięso, wątróbkę, ugotowaną cebulę, marchewkę, pietruszkę i namoczoną wcześniej w mleku lecz odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodać przyprawy, jajka oraz od 1,5 - 2 szklanek wywaru z gotowanego mięsa i dokładnie wymieszać.
Podłużne keksówki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód keksówki włożyć masę mięsną na grubość około 1 cm, dobrze uklepać. Na środku ułożyć różyczki brokułu, brokuły zakryć masą mięsną.
Gotowe keksówki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut aż pasztet zacznie odchodzić od boków i się przyrumieni.
Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić w plastry i zajadać.
Taki pasztet to smaczna przekąska do pieczywa.
Rada;
Gdyby masa była za rzadka to można dodać bułki tartej.
Brokuł podzielić na różyczki włożyć do wody razem z obraną cebulą i gotować około 8- 10 minut, po czym odlać wodę.
Mięso, wątróbkę, ugotowaną cebulę, marchewkę, pietruszkę i namoczoną wcześniej w mleku lecz odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodać przyprawy, jajka oraz od 1,5 - 2 szklanek wywaru z gotowanego mięsa i dokładnie wymieszać.
Podłużne keksówki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód keksówki włożyć masę mięsną na grubość około 1 cm, dobrze uklepać. Na środku ułożyć różyczki brokułu, brokuły zakryć masą mięsną.
Gotowe keksówki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut aż pasztet zacznie odchodzić od boków i się przyrumieni.
Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić w plastry i zajadać.
Taki pasztet to smaczna przekąska do pieczywa.
Rada;
Gdyby masa była za rzadka to można dodać bułki tartej.