eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pasztet z wieprzowy z przesmażonymi z cebulką grzybami. Pasztet można podać z chrzanem lub z żurawiną.

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami

Składniki:

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami

grzyby

mięso

pozostałe składniki

  • 500 g mielonej słoniny
  • 450 wątróbki drobiowej
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 500 ml wywaru z mięsa
  • 6 jajek

przyprawy

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami

przygotowanie składników

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami
Opłukaną szynkę włożyć do dużego garnka..

Szynkę opłukać i włożyć do dużego garnka.

przygotowanie składników cd

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami
Obrać czosnek i cebule z łupinek. Cebule pokroić na ćwiartki.

Cebule obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Czosnek obrać z łupinek. Przygotować ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnkach. Wszystko dodać do mięsa. Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie składników cd

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami
Wyjąć cebule, czosnek i mięso z wywaru. mięso podzielić na kawałki.

Wyjąć mięso, cebule i czosnek z wywaru.. Mięso podzielić na mniejsze kawałki.

przygotowanie składników cd

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami
Na maśle usmażyć grzyby i cebulę. przygotować słoninę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.. Na patelni roztopić masło dodać grzyby, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Przygotować słoninę.

przygotowanie składników cd

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami

Do rondla wlać 300 ml wywaru mięsnego i zagotować. Do wywaru dodać wątróbkę, sparzyć i wyjąć. Do wywaru dodać czerstwą bułkę i namoczyć.

przygotowanie pasztetu

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami

Zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami mięso, cebulę i czosnek z wywaru, wątróbkę, namoczoną bułkę. Do mięsa dodać grzyby, żółtka jajek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze wywaru mięsnego. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wieprzowy Eli z grzybami

Masę pasztetową rozłożyć do aluminiowych foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na dół piekarnika wstawić rondel z wodą. Piec pasztety około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.

Smacznego!