Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy Eli z grzybamiprzygotowanie składników
Szynkę opłukać i włożyć do dużego garnka.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Czosnek obrać z łupinek. Przygotować ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnkach. Wszystko dodać do mięsa. Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
przygotowanie składników cd
Wyjąć mięso, cebule i czosnek z wywaru.. Mięso podzielić na mniejsze kawałki.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.. Na patelni roztopić masło dodać grzyby, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Przygotować słoninę.
przygotowanie składników cd
Do rondla wlać 300 ml wywaru mięsnego i zagotować. Do wywaru dodać wątróbkę, sparzyć i wyjąć. Do wywaru dodać czerstwą bułkę i namoczyć.
przygotowanie pasztetu
Zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami mięso, cebulę i czosnek z wywaru, wątróbkę, namoczoną bułkę. Do mięsa dodać grzyby, żółtka jajek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze wywaru mięsnego. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Masę pasztetową rozłożyć do aluminiowych foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na dół piekarnika wstawić rondel z wodą. Piec pasztety około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!