ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ziemniaczana zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka z ziemniaków co zostały z poprzedniego dnia z obiadu z wykorzystaniem marchewki duszonej, pieczarek.

Ziemniaczana zapiekanka

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka

 

  • ziemniaki ugotowane 60 dag,
  • marchew duszona na maśle 2 szklanki,
  • pieczarki świeże 4 sztuki średnie,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • ząbki czosnku 8 sztuk,
  • jajka 5 sztuk,
  • śmietana 12% 200 gram,
  • ser żółty starty 15 dag,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • szczypiorek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać dzień wcześniej ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki.

Dodać marchewkę duszoną na maśle z dnia poprzedniego, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, ząbki czosnku, łyżką przemieszać składniki.

Jajka roztrzepać widelcem z papryką ostrą, kucharkiem, startym żółtym serem, śmietaną, oregano i wlać na ziemniaki.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić zapiekankę i piec około 40 minut, przed podaniem posypać szczypiorkiem.