jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pasztet z cukinii i marchwi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Podajemy go na kanapkę, z sosem lub jako dodatek do obiadu , mięsa.

Pasztet z cukinii i marchwi

Składniki:

Pasztet z cukinii i marchwi

 

  • Blaszka 20x6cm

 

  • Składniki;
  • 7 szklanek tartej cukinii, na grubych oczkach,
  • 2 szklanki tartej marchewki,
  • ¾ szklanki kaszy manny,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • Natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula
  • Pieprz, sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i marchwi
Cebulę kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśniętym przez praskę czosnek. Następnie dokładamy curry. Dokładamy warzywa. Razem dusimy kilka minut, po czym zestawiamy z ognia. Z masy odcedzamy częściowo wyciekły sok. Całość doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy kaszę, płatki, jajka, pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze całość. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180° przez około 1 godzinę. Upieczony pasztet studzimy we formie w której był pieczony. Zimny wyjmujemy, porcjujemy i podajemy!