Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami
Soczewicę dokładnie wypłukaną / kilka razy zmieniając wodę/ gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody. Cukinię bez gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie starannie odciśnij cukinię z soku i przełóż ją do dużej miski, dodaj posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój na drobne kawałeczki i przełóż do miski, całość wymieszaj, możesz to zrobić mikserem. Dodaj soczewicę, kaszę mannę, jajka, oliwę z oliwek / możesz użyć oliwę, którą były zalane suszone pomidory/ i dokładnie wymieszaj. Do smaku dopraw przyprawami, których proponuję dać sporo, aby smak pasztetu był wyrazisty. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do formy o pojemności 1, 5 litra wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30-40 minut. Odstaw do wystudzenia.