SUPERPRZEPIS

Pasztet z czerwonej soczewicy(2)

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pasztet z czerwonej soczewicy(2) Więcej zdjęć (5)

Bezmięsna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu

Składniki:

Pasztet z czerwonej soczewicy(2)

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z czerwonej soczewicy(2)
Soczewicę należy wypłukać, zalać wodą i gotować przez godzinę na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Marchewkę trzemy na tarce, a cebulę drobniutko siekamy. Podsmażamy na patelni z masłem i olejem. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok 60 minut. Na koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, całość mieszamy z ugotowaną soczewicą i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do masy dodajemy kardamon, pieprz ziołowy, kurkumę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy jajka, mieszamy i przenosimy do blaszki keksowej wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Pasztet z czerwonej soczewicy(2)
Soczewicę gotujemy na niewielkim ogniu aż się rozpadnie
Pasztet z czerwonej soczewicy(2)
Warzywa smażymy na niewielkim ogniu aż się rozpadną
Pasztet z czerwonej soczewicy(2)
Doprawiamy do smaku i na samym końcu dodajemy jajka
Pasztet z czerwonej soczewicy(2)
Pieczemy w blaszce keksowej wysmarowanej olejem