polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Pasztet z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czas na odmianę zamiast pasztetu z królika pasztet z dorsza do kanapek

Pasztet z dorsza

Składniki:

Pasztet z dorsza

 

  • 1/2 kg filetów z dorsz
  • 2 bułki czerstwe
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • 10 dag parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet z dorsza
Bułkę zalać śmietaną i odstawić do napęcznienia. Parmezan zetrzeć na drobno, dodać do napęczniałej bułki. Rybę wraz z bułką zmielić w maszynce, dodać żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej masę, wierzch przykryć folią aluminiową. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez około 40 min.

Tagi:

dorsz