Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z grzybów leśnych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny, pyszny i aromatyczny pasztet z grzybów leśnych z dodatkiem marchewki i cebuli to pyszna propozycja dla wszystkich smakoszy grzybów :D

Pasztet z grzybów leśnych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z grzybów leśnych

 

  • 2 kg grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i kozaki)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • około 4 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet z grzybów leśnych
Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Marchewkę obieramy kroimy w plasterki, obrana cebulę w piórka. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą – zmniejszamy ogień, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości tj. jakieś 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczemy 60 minut. W międzyczasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów – ponownie wstawiamy je do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, smacznego :D
Pasztet z grzybów leśnych
Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Pasztet z grzybów leśnych
Marchewkę obieramy kroimy w plasterki, obrana cebulę w piórka. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą – zmniejszamy ogień, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości tj. jakieś 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Pasztet z grzybów leśnych
Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasztet z grzybów leśnych
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczemy 60 minut.