Sposób przygotowania:
Pasztet z mięs mieszanych
Mięso drobiowe razem z wieprzowym obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym smalcu i przełożyć do większego garnka, następnie na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości obrane marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć też surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów.
Wszystko zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe, czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie się rozpadać.
Wywar odcedzić najlepiej przez sitko, a mięso i warzywa po wystudzeniu skręcić przez maszynkę razem z wątróbką przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy.
4 surowe jajka dodać do masy mięsnej, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą.
Formę długą jak do wypieku keksa wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę całej masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane na twardo jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami z masła.
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić na plastry po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu najlepiej w lodówce.
Wszystko zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe, czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie się rozpadać.
Wywar odcedzić najlepiej przez sitko, a mięso i warzywa po wystudzeniu skręcić przez maszynkę razem z wątróbką przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy.
4 surowe jajka dodać do masy mięsnej, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą.
Formę długą jak do wypieku keksa wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę całej masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane na twardo jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami z masła.
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić na plastry po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu najlepiej w lodówce.
Netka