iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pasztet z mięs mieszanych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet jest dobry nie tylko w okresie Wielkanocnym, takim pasztetem można się zajadać przez cały rok.

Pasztet z mięs mieszanych

Składniki:

Pasztet z mięs mieszanych

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 40 dag podgardla
  • 30 dag karkówki
  • 30 dag łopatki
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kapelusze suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki smalcu
  • 9 jajek
  • 5 dag masła

Sposób przygotowania:

Pasztet z mięs mieszanych
Mięso drobiowe razem z wieprzowym obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym smalcu i przełożyć do większego garnka, następnie na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości obrane marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć też surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów.

Wszystko zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe, czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie się rozpadać.

Wywar odcedzić najlepiej przez sitko, a mięso i warzywa po wystudzeniu skręcić przez maszynkę razem z wątróbką przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy.

4 surowe jajka dodać do masy mięsnej, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą.

Formę długą jak do wypieku keksa wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę całej masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane na twardo jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami z masła.

Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić na plastry po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu najlepiej w lodówce.

Tagi:

mięso pasztet