Sposób przygotowania:
Pasztet z kaszy jaglanej i warzywKasza:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i osączmy na gęstym sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę studzimy.
Warzywa:
Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie masy:
Warzywa i kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie natkę pietruszki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
Do pieczenia:
Foremki za pomocą pędzelka smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczenie:
Następnie pasztet pieczemy około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet studzimy i podajemy.
Rady:
Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)