Sposób przygotowania:
Pasztet z kaszy, marchewki, fasoli i kalafioraKasza
Kaszę jaglaną gotujemy, by była bardziej miękka, niż powinna i przekładamy do naczynia do wystudzenia.
Warzywa
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, razem z kalafiorem podzielonym na różyczki gotujemy na parze do miękkości.
Masa
Ostudzone warzywa dodajemy do kaszy razem z fasolką z puszki. Blendujemy na jednolitą masę.
Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki, jajka, bułkę tartą oraz doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Pieczenie
Blaszkę keksówkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy masę i posypujemy bułką.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i pieczemy przez ok 1-1,5 godziny. Studzimy dokładnie przed krojeniem.