Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i odstawić na sicie na ok godzinkę aby puściła sok. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju i odstawić do wystudzenia. Potem cukinię dobrze odcisnąć ze soku i przełożyć do miski, ja odciskam w rękach.
Ser żółty zetrzeć na tarce o gubych oczkach i dodać do cukinii. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Do składników wbić też całe jajka i dodać olej.
Wszystko wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Masę doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Keksówkę 30x10 natłuścić i wysypac tarta bułką. Masę przełozyc do foremki i ładnie wyrównać.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze sie przyrumieni ok 60 minut funkcja góra dół.
Ser żółty zetrzeć na tarce o gubych oczkach i dodać do cukinii. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Do składników wbić też całe jajka i dodać olej.
Wszystko wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Masę doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Keksówkę 30x10 natłuścić i wysypac tarta bułką. Masę przełozyc do foremki i ładnie wyrównać.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze sie przyrumieni ok 60 minut funkcja góra dół.
Magdalena88
Marika-
migotka28
Sama jestem zdziwiona tak pysznym efekte. Cukinie bardzo lubimy i żałuje że dopiero teraz zaprałam sie za pasztet.