SUPERPRZEPIS

Pasztet z cukinii

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pasztet z cukinii Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam cukinie pod każdą postacią. Nie robiłam jeszcze pasztetu i postanowiłam to nadrobić. Pasztecik wyszedł przepyszny i na pewno zagości na naszym stole nie raz.

Składniki:

Pasztet z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i odstawić na sicie na ok godzinkę aby puściła sok. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju i odstawić do wystudzenia. Potem cukinię dobrze odcisnąć ze soku i przełożyć do miski, ja odciskam w rękach.

Ser żółty zetrzeć na tarce o gubych oczkach i dodać do cukinii. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Do składników wbić też całe jajka i dodać olej.

Wszystko wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Masę doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Keksówkę 30x10 natłuścić i wysypac tarta bułką. Masę przełozyc do foremki i ładnie wyrównać.

Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze sie przyrumieni ok 60 minut funkcja góra dół.
Pasztet z cukinii
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i odstawić na sicie na ok godzinkę aby puściła sok.
Pasztet z cukinii
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pasztet z cukinii
Ser żółty zetrzeć na tarce o gubych oczkach i dodać do cukinii.
Pasztet z cukinii
Dodać też zeszkloną cebulę, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona.

Tagi:

cukinia