Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pasztet z kurczaka ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszny pasztet, który każdy "pochłania" w mgnieniu oka;)

Pasztet z kurczaka ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z kurczaka ze śliwką

 

  • 1 kurczak ( mój ważył 1,5kg)
  • 0,6 kg słoniny
  • 25 dkg wątróbki drobiowej
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek maggi w płynie
  • śliwki wędzone

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurczaka ze śliwką
Kurczaka i słoninę gotujemy do miękkości w wodzie z solą. Kiedy mięso jest mięciutkie, wrzucamy do wywaru wątróbkę i sparzamy ją. Mięso wyjmujemy z wody i studzimy. Zimne obieramy od kości. Skórę wyrzucamy (bądź dajemy pieskowi;)) Cebulę obieramy. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (gęste sito). Dodajemy kaszę, pieprz i maggi (maggi musi być tak dużo, nie jest to błąd w przepisie). Mieszamy powstałą masę. Foremkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy masę. Na masę układamy śliwki, a na śliwki znów masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50-60 min. Wyciągamy z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Pasztet z kurczaka ze śliwką
W osolonej wodzie gotujemy kurczaka ze słoniną
Pasztet z kurczaka ze śliwką
Kiedy mięso wystygnie oddzielamy od kości
Pasztet z kurczaka ze śliwką
Mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa
Pasztet z kurczaka ze śliwką
W blaszce układamy masę na masę śliwki i znów masę