kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną, wegeteriańską zapiekankę. Przygotowana z brązowym ryżem, smażonymi pieczarkami z cebulą, pomidorami i mozzarellą. Polecam na obiad lub kolację.

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami
Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone składniki. Smażymy do odparowania płynu, odstawiamy.

Pomidory nacinamy i wkładamy do gotowanej wody, po kilku minutach wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody. Zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, przekładamy na cedzak i dodajemy mozzarellę, odsączamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ryż i pieczarki, ugniatamy i posypujemy przyprawami. Wkładamy pokrojone pomidory i mozzarellę, posypujemy przyprawami.

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami
Pokrojone pomidory i mozzarellę odsączamy.
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami
Ugotowany ryż wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami
Następnie wkładamy przesmażone pieczarki.
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami
Układamy pokrojone pomidory i mozzarellę, posypujemy przyprawami.