Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i pomidorami
Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone składniki. Smażymy do odparowania płynu, odstawiamy.
Pomidory nacinamy i wkładamy do gotowanej wody, po kilku minutach wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody. Zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, przekładamy na cedzak i dodajemy mozzarellę, odsączamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ryż i pieczarki, ugniatamy i posypujemy przyprawami. Wkładamy pokrojone pomidory i mozzarellę, posypujemy przyprawami.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Pomidory nacinamy i wkładamy do gotowanej wody, po kilku minutach wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody. Zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, przekładamy na cedzak i dodajemy mozzarellę, odsączamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ryż i pieczarki, ugniatamy i posypujemy przyprawami. Wkładamy pokrojone pomidory i mozzarellę, posypujemy przyprawami.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.